Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Yatay geçiş nasıl yapılır? Kaçıncı sınıfta farklı üniversiteye yatay geçiş yapabilirim? Üniversiteler arasında yatay geçiş için şartlar nelerdir? Yatay Geçiş Süreci Nasıl İşler? Üniversiteler arasında yatay geçiş kontenjanı ile kaç öğrenci alınmaktadır?
Yatay geçiş nasıl yapılır?
Yatay Geçiş üniversite içinde ya da başka bir üniversiteye yatay geçiş olarak ikiye ayrılır. Üniversiteler arası Yatay Geçiş için okumaya devam..
Kaçıncı sınıfta farklı üniversiteye yatay geçiş yapabilirim?
Önlisans bölümleri için üniversiteler arasında yatay geçiş ikinci ve üçüncü yarıyıllarda gerçekleştirilir. YÖK tarafından kontenjan ve takvim, ikinci yarıyıllar için Ocak, üçüncü yarıyıllar için Temmuz ayında ilan edilir.
Lisans bölümleri için üniversiteler arasında yatay geçiş, dört yıllık bölümlerde ikinci ve üçüncü sınıfları için, beş yıllık eğitim verenlerde ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflar için, altı yıllık eğitim verenlerde ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflarda gerçekleştirilir. YÖK tarafından kontenjan ve takvim Temmuz ayı içinde ilan edilir.
Üniversiteler arasında yatay geçiş için şartlar nelerdir?
- Not ortalaması ile yatay geçiş başvurusunu ortalaması 100 üzerinden en az 60 olan öğrenciler yapabilir
- Eğer öğrenci bu not ortalamasına sahip değilse, merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu yapabilir. Bunun için öğrencinin yerleştiği yıl aldığı puanın, geçmek istediği üniversitedeki bölüm yerleştirme taban puanından fazla olması gerekir.
- Geçiş yapılmak istenilen bölüm tamamen ya da kısmen yabancı dil ile eğitim veriyorsa o üniversitenin yabancı dil sınavından başarılı olmak ya da YÖK tarafından tanınan yabancı dil sınavlarından üniversitenin belirlediği dil puanının alınmış olması
- Öğrencinin, genel not ortalaması ve ortak derslerdeki başarısına göre üniversite senatosu tarafından belirlenmiş olan kriterlerin sağlamış olması
Üniversiteler arasında yatay geçiş kontenjanı ile kaç öğrenci alınmaktadır?
Kaç öğrencinin yatay geçiş ile alınacağı o bölümün ÖSYM Giriş Kontenjanına göre belirlenir. Ayrıca üniversiteler, ayrılan ya da kayıt sildiren öğrenci sayılarına göre ilave kontenjan belirleyebilirler.
50 ve 50’den az ÖSYM Giriş Kontenjanı | 2 Öğrenci |
51 ve 100 arası ÖSYM Giriş Kontenjanı | 3 Öğrenci |
101 ve üzerinde ÖSYM Giriş Kontenjanı | 4 Öğrenci |
Yatay Geçiş Süreci Nasıl İşler?
Başvuru yapan adayların isimleri ve puanlarına göre sıralanmış listesi üniversite internet sayfasında ilan edilir. İlgili komisyonlar tarafından kriterlere göre değerlendirme yapılır, kontenjana göre geçiş yapacak adaylar ve yedekleri belirlenir. Belirlenen sürede nihai başvuruyu yapmayan adaylar yerine yedeklerin geçişi sağlanır.