YKS

YKS Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

YKS sürecinde, başarıyı en çok tetikleyen unsurlardan birisi düzenli çalışmadır. TYT ve AYT sınavlarında, birçok konunun olduğunu göz önüne alırsak, bir ders çalışma programının oluşturulması, öğrenci için çok önemlidir.

Ders çalışma programının hazırlanması sürecinde, dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Matematik dersinden örnek verirsek;

  • Öğrencinin Alanı Ne? – Sayısal / Eşit Ağırlık / Sözel / Dil
  • Öğrencinin Matematik Becerisi Nasıl?
  • Öğrenci Konuların Hangilerini ve Yüzde Kaçını Biliyor?
  • Öğrenci Kaçıncı Sınıfta?

YKS Öğrencisi Günde Kaç Soru Çözmeli?

Konuyu öğrenmek, soruyu çözmekten önce gelir. Bu yüzden soru çözümü yapmadan önce, o konuyu iyice kavramak çok önemlidir.

Eğer ki bir konuyu öğrenmek için çaba göstermemişseniz ve iyi bir temele de sahip değilseniz, direk soru çözmeniz yanlış bir davranış olacaktır. Çünkü, konuyu yarım yamalak bilip, soruları net bir şekilde çözmediğiniz durumda konuyu öğrenmemiş, ezberlemiş olacaksınız.

Anket

Konuyu iyi kavrayan öğrenciler, tüm soru tiplerini çözebilecekken, ezbere giden öğrenciler aynı konunun diğer soru tiplerinde zorluk çekmektedir.

Konuyu iyi kavramışsanız ve o konudan +200 soru veözel soru türlerini çözmüşseniz; sınavda dikkat hatası yapmadığınız takdirde, o konudan soru kaçırmazsınız.

Ama bunun haricinde, günlük olarak minimum 20 paragraf sorusu, 20 tane de matematik problem sorusu çözmenizi, şiddetle öneriyoruz. Bu rutin çözümler dışında, bilmediğiniz konuları öğrenmek için çaba göstermenizi öneririz.

Konuyu öğrendiğiniz gün, o konu hakkında minimum 10 soru çözmeniz gerekmektedir. Çünkü teorik bilgi bu şekilde pratiğe dönüşmüş olur ve hafızada daha kalıcı hale gelir.

Bu aşamayı tamamladıktan sonra, o konu hakkında soru çözümüne devam etmeniz gerekir. O konu üstünde, yaklaşık 100 soru çözdükten sonra; o ders ile alakalı olan yeni konu öğrenim sürecine başlangıç yapabilirsiniz.

Bu süre içinde, sadece o derse ilgi vermemeniz önerilir. Örnek verilirse, Matematik dersinde Polinomlar konusunun öğrenimi sürdürülürken, bir diğer yandan Biyoloji dersinin Sinir Sistemleri konusunun öğrenimi sürdürülebilir.

İşte bu aşamada, öğrencinin kendisine ders çalışma programı hazırlaması gerekir.

YKS Ders Çalışma Programı Hazırlama: En İyi Şekilde

YKS sınavı için ders çalışma programı hazırlarken, dersler, derslerin konuları ve bu konulardaki becerilerinizi çok iyi bilmeniz gerekmektedir.

Sonrasında ise becerinizin olmadığı konuları ayrı bir liste halinde, becerili olduğunuz konuları da başka bir listede olacak şekilde oluşturun.

Konuları belirledikten sonra, ilk önce aylar şeklinde takvim oluşturun. Bu takvimin içine konuları sıralayın.

YKS Ders Çalışma Programı Hazırlanırken Konuların Sıralanması ve Konu Seçimi:

  • Öncelikle, okulda / dershanede gördüğünüz konuları, eş zamanlı şekilde çalışmanız çok önemlidir. Bu yüzden, hocaların konuları nasıl işleyeceğini bilmeniz, çalışma programı oluşturma esnasında çok kritiktir.
  • Hocaların işleyeceği konuları, aylara yayın.

Örnek:

  1. Kasım Ayı: Polinomlar ve Parabol: Matematik
  2. Sistemler: Biyoloji (1.hafta Sinir sistemi, 2. Hafta Endokrin sistem gibi haftalara filtreleyiniz)
  3. Organik Kimya: Kimya
  4. Üçgenler: Geometri
  5. Newton Hareket Yasaları: Fizik (Bu örnek, temsili olması için oluşturulmuştur.)
  • Kasım ayında, hocalar bu konuyu işliyorsa; öğrencinin de bu konuları eş zamanlı olarak öğrenmesi, bu konu hakkında soru çözmesi ve çözemediği soruların çözümünü öğrenmesi çok önemlidir.
  • Bu yapılan listeyi, haziran ayına kadar yayın.
  • Bu aşamada, öğrencinin TYT tarafında eksik olduğu konular belirlenir ve ders programına bunlar eklenir. Bu şekilde, hem TYT hem AYT sınavlarına eş zamanlı çalışılmış olur.
  • Kasım Ayı Ekstra Konular:
  1. Logaritma: Matematik
  2. Eşeyli / Eşeysiz Üreme: Biyoloji
  3. Sıvı Çözeltiler: Kimya
  4. Dörtgenler (Kare):Geometri
  5. Basınç (Sıvı, Katı, Gaz): Fizik

Bunları hazırladıktan sonra, bir haftayı yedi güne bölelim.

Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma
Polinomlar Sinir Sistemi   Organik Kimya Üçgenler Newton
20 Soru 20 Soru 20 Soru 20 Soru 20 Soru
20 Paragraf 20 Paragraf 20 Paragraf 20 Paragraf 20 Paragraf
20 Problem 20 Problem 20 Problem 20 Problem 20 Problem
Logaritma Eşeysiz Üreme Sıvı Çözeltiler Kare Sıvı Basınç
20 Soru 20 Soru 20 Soru 20 Soru 20 Soru

 

1.Hafta için, bu şekilde bir kemik taslak oluşturmayı başardık. Diğer haftaları da buna benzer şekilde doldurmamız gerekmektedir.

Bu aşamada, önemli olan husus; kişinin aşırı hızlı gitmemesi ve bazı şeylerde aceleci davranmaması gerektiğidir. Çünkü bu program sizi zamanla geliştirecektir. Buradaki amaç ise, akılda kalıcılığı arttırmak ve konuyu ezberden farklı olarak tamamen öğrenerek kavramaktır.

Cumartesi ve pazar günlerinde, yine aynı şekilde 20 Paragraf ve 20 Problem çözmeye devam etmemiz gerekmektedir.

TÜM BURSLARI GÖRMEK İÇİN TIKLA

Burs haberleri için 

TIKLA YOUTUBE KANALINA ABONE OL

TIKLA WHATSAPP KANALINA KATIL

TIKLA TELEGRAM KANALINA KATIL

TIKLA İNSTAGRAM'da TAKİP ET

 

Bunun haricinde, bu günlerde; hafta-içi yapmış olduğumuz konu çalışmalarını tekrar etmemiz ve çalışılan her konudan 30 soru çözülmesi, kişiye konuların tam bir şekilde kavranmasını sağlayacaktır.

 

Cumartesi Pazar
20 Paragraf   20 Paragraf  
Polinomlar Tekrar  Organik Tekrar
Polinomlar 30 Soru Organik 30 Soru
Logaritma Tekrar  Sıvı Çözeltiler Tekrar
Logaritma 30 Soru   Sıvı Çözeltiler 30 Soru
Sinir Sistemi Tekrar   Üçgenler ve Kare Tekrar
Sinir Sistemi 30 Soru   Üçgenler ve Kare 50 Soru
Eşeysiz Üreme Tekrar  Newton ve Sıvı Basıncı Tekrar
Eşeysiz Üreme 30 Soru  Newton ve Sıvı Basıncı 50 Soru
Problemler 20 Soru    Problemler 20 Soru   

 

Programa Nasıl Sadık Kalabilirim?

Bir programa bir sene boyunca tamamen sadık kalmak imkansıza yakındır. Çünkü, programa uymaya çalışan birey; süreç içinde hasta olabilir, ya da çok önemli işlere sahip olabilir.

Diyelim ki, perşembe günü çok önemli bir işiniz var ve o gün derse çok bakamayacaksınız. Böyle bir durumda, canınızı sıkmayın. Perşembe gününü, diğer günlere, eşit olacak şekilde yayın.

Böyle durumlarda, bu dersleri aktardığınız yeni gündeki Paragraf ve Problem sorusunu; çözmezseniz de problem olmayacaktır. Her güne +2 Paragraf ve Problem sorusu eklediğiniz takdirde; o gün çözmeniz gereken bu soruları da otomatik olarak çözmüş olacaksınız.

Konudaki Yetkinliklerimi Nasıl Görebilirim?

Bir dersin konusundaki yetkinliklerinizi görmenizin en iyi yolu; o konu hakkında soru çözmektir. Diyelim ki önünüzde 10 farklı soru bulunmakta ve bu soruları çözmeye başladınız:

  • Eğer ki, 10 soruluk testte 7 ve 7’den fazla doğru sayınız var ise; o konuda yetkin olduğunuz söylenebilir. Ama tam yetkin olmanız için bu sayının +9 doğru olması gerekmektedir.
  • 10 soruluk bir testte, 4-7 arası doğru sayısına sahipseniz; o konuda çok yetkin olmadığınız ama konu hakkında da bir şeyleri bildiğinizi kendinize söyleyebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken, o konuya çalışmaktır. Konu içinde bildiğiniz kısımları daha yüzeysel şekilde çalışırken; bilmediğiniz kısımlara tam odak çalışmanız gerekmektedir.
  • 10 soruluk bir testte, 1-4 arası doğru sayısına sahipseniz, o konuda yetkin olmadığınızı ve bu konu hakkında pek bir şey bilmediğinizi kendinize söyleyebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey, o konuyu en başından tamamen odak olarak çalışmaktır.

Böyle bir sınıflandırma ile, hangi konuda ne kadar yetkin olduğunuzu görmeniz mümkündür.