Bilgisayar

YKS Tercihinde Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Bu yazımızda YKS tercihlerinde Bilgisayar Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünenleri neler bekliyor, üniversite tercihlerinde Bilgisayar Mühendisliği bölümünü seçenlerin iş ve kariyer olanakları, maaş miktarları konuları üzerinde durduk.

Bilgisayar mühendisleri anakartlar, işlemciler, yönlendiriciler ve diğer donanımları oluşturur ve test eder. Bir yazılımcı bilgisayar sistemlerinin yazılım tarafına odaklanırken, bilgisayar mühendisleri bilgisayarların fiziksel bileşenlerinde uzmanlaşır.

Bilgisayar mühendisleri, herhangi bir güncellemenin beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için yazılım geliştiricilerle beraber de çalışır.

Günümüzde bilgisayar mühendislerinin çoğu yazılım alanında çalışmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Kimlere Göre?

Bilgisayar mühendisliği bölümü, bir şeyler üretmeyi seven, matematikle arası kötü olmayan, problemlere çözüm üretmeyi seven kişiler için ideal bir bölümdür.

Bu bölümün öğrencileri, öğrencilik yıllarında matematikle haşır neşirdir. Bunun haricinde gününün çoğu vaktini bilgisayarla geçirir.

Eğer ki matematikle aranız hiç iyi değilse, bilgisayar ve yazılımla ilgilenirken karşınıza durmadan çıkacak problemleri sevmeyecekseniz, bir şeyler üretmek istemiyorsanız özellikle gününüzün çoğunu dijital ekran karşısında geçirmek istemiyorsanız bu bölüm sizlik değildir.

Bilgisayar Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var?

Bilgisayar mühendisliği bölümü, neredeyse tüm üniversitelerde vardır.

Bu bölüm, geleceğin ihtiyaç duyduğu bölümün ta kendisidir. Bu yüzden yerleştirme oranı son üç yıldır oldukça yüksektir. Bölüm taban puanı ise her sene yükselmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği için Kaç Net?

Mühendislik bölümlerinden birinde öğrenci olabilmek için Sayısal Yerleştirme Sıralamasında 300.000 sıralamanın içinde olmak gerekmektedir. Bu sıralamanın içinde olmayan öğrenciler, mühendislik bölümlerinde öğrenci olmak için tercih yapamazlar.

300.000 Sıralamanın içinde olmak için TYT 60 net AYT 25 net genelde yeterli bir sayı olmaktadır.

TÜM BURSLARI GÖRMEK İÇİN TIKLA

Burs haberleri için 

TIKLA YOUTUBE KANALINA ABONE OL

TIKLA WHATSAPP KANALINA KATIL

TIKLA TELEGRAM KANALINA KATIL

TIKLA İNSTAGRAM'da TAKİP ET

 

Bilgisayar Mühendisliği Sıralamaları:

Bilgisayar mühendisliği bölümünde sıralamalar oldukça değişkendir. Mesela KOÇ ve Boğaziçi Üniversiteleri Sayısal Yerleştirmesi ilk 300’de olan öğrencileri almaktadır.

Orta Doğu Teknik, İstanbul Teknik Üniversiteleri Sayısal Yerleştirmesi ilk 1000’de olan öğrencileri almaktadır.

Dokuz Eylül, Ankara, Anadolu Üniversiteleri Sayısal Yerleştirmesi ilk 30.000’de olan öğrencileri almaktadır.

Akdeniz bölgesinde bulunan üniversiteler ise Sayısal Yerleştirmesi ilk 100.000’de olan öğrencileri almaktadır.

Bu sıralamalar, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerine gittikçe yükselmektedir. (Taban Puanı Azalmaktadır)

Bilgisayar Mühendisliği Kontenjan Doluluk Oranları:

Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 2022 YKS Tercih sonuçlarında kontenjan doluluk oranı %96,78’dir.11.083 kontenjana 10.726 öğrenci kaydolmuştur, boş kalan kontenjan sayısı ise 357 olmuştur.

Boğaziçi, ODTÜ, Koç gibi üniversitelerde kontenjan sayısı 60 civarıdır.

Balıkesir, Bolu, Çukurova gibi üniversitelerde kontenjan sayısı 80 civarıdır.

Doğu Anadolu bölgelerinde kontenjan sayısı 30 civarıdır.

Osmaniye Korkut Ata, Adana Bilim Teknoloji gibi üniversitelerde kontenjan sayısı 65 civarıdır.

Bilgisayar Mühendisliğinde Öğrenciyken Çalışılabilir Mi?

Bilgisayar mühendisliği öğrencilerinde çoğu öğrenci, öğrencilik yıllarının 3. Ya da 4. Senesinde firmalara uzaktan part-time şekilde çalışmaktadır. Bu öğrenciler gayet güzel kazançlar da sağlamaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Sektöre Nasıl Hazırlanmalı?

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi, öğrencilik yıllarında verilen eğitimlere katılırsa oldukça iyi bir gelişime sahip olur.

Eğer ki bir öğrenci kendisini sistem alanında geliştirmek istiyorsa saha eğitimleri kesinlikle şarttır.

Öğrenci siber alanda kendisini geliştirmek istiyorsa, çok iyi bir yazılımcı olmalıdır.

Öğrenci kendini yazılım alanında geliştirmek istiyorsa, bilgisayar üzerinde durmadan pratik yapmalıdır.

Bilgisayar Mühendisliğinde Gereklilikler:

İngilizce: En gereken unsurlardan birisidir. İngilizce’si iyi olan birisi sektörde çok daha iyi tutunabilir, tüm dünyaya çalışabilir, bir problemle karşılaştığında onu en hızlı şekilde çözebilir, bir programlama diline güncelleme geldiğinde onu çok daha hızlı öğrenebilir.

OOP: Yazılımcılar için en gerekli unsurlardan birisidir. OOP, Yani Object Oriented Programming yazılımın en kıymetli aşamalarındandır. OOP’si iyi olmayan mühendisleri sektöre pek tutunamamaktadır. OOP’si iyi olan mühendisler, çok iyi programları çok okunabilir kodlarla yazabilir.

Kendini Güncel Tutmak: Bu meslekte, her an her şey değişebilir. Bu yüzden kişinin kendisini durmadan güncel tutması gereklidir. Mesela ilgilendiğiniz yazılım diliyle alakalı çıkan güncellemeleri gün gün takip etmek bunlara eklenebilir.

Problemlerle Savaşmak: Yıllardır çalışan bir programınız, günün birisinde birden çalışmayabilir. Bu aşamada, problemlerle savaşmayı ve problem çözmeyi sevmeniz gerekir. Yoksa bu meslek, adeta bir zulüm gibi gelir.

Takım Çalışmasına Yatkın Olmak: Bu meslekte, şirketler ekipler kurmaktadır. Örnek verilirse, büyük bir projede 10 farklı bilgisayar mühendisi çalışabilir. Bu projenin iyi bir şekilde teslim edilmesi için takımın birbirine uyumu son derece iyi olmalıdır. Eğer ki diğer insanlarla anlaşmakta zorluk çekiyorsanız, bu meslek sizi zorlayacaktır. Çünkü çalıştığınız her projede, başka insanlarla mutlaka bir iş birliği yapacaksınız.

Bilgisayar Mühendisliğinde Staj İmkanları:

Eğer bir öğrenci, öğrencilik yıllarında kendini iyi geliştirmiş ve alanını belirlemişse birçok staj yeri kendisi istemese bile öğrenciyi davet edecektir. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde, staj yeri bulamayan birçok kişi varmış gibi görünse de başarılı öğrencilerin staj yeri bulamama imkânı neredeyse sıfırdır.

Hatta birçok şirket, yazın çalıştırdığı stajyerlerden beğendiğiyle çalışmaya devam etmektedir. Bu öğrenciler öğrencilik yıllarında bu firmaya uzaktan / yüz-yüze çalışarak maddi kazançlar da sağlamaktadır.

Bu sayede şirketler, alacakları mühendisleri öncesinde yetiştirmiş olurlar.

Sonuç olarak, Bilgisayar Mühendisliğinde staj imkânı fazlasıyla mevcuttur.

Bilgisayar Mühendisliğinde İş Olanakları:

Bilgisayar Mühendisliğindeki iş istihdam alanı çok fazladır. Büyümek isteyen her şirketin bilgisayar mühendislerinden oluşan ekiplere ihtiyacı vardır. Bunun sebebi ise, artık büyümenin dijital ortamda oluşudur.

Birçok insan ileride işsiz kalır mıyım diye tereddütlü bir şekilde düşünmektedir. Çünkü bölüm çok fazla mezun öğrenci vermektedir. Bunun cevabı hayır. Çünkü iş istihdam alanı bu meslekte her geçen gün daha çok büyümektedir.

Dünya’nın en büyük iş arama sitelerinden birisinde şu anda toplamda 17.663 tane iş ilanı vardır. (Bilgisayar Mühendisi arayan firmalar.)

Anket

Bilgisayar Mühendisliğinde Diplomam Olursa Direk İş Bulabilir Miyim?

Bilgisayar mühendisliği, diğer bölümlere nazaran çok daha farklı olan bir bölümdür. Eğer ki diplomanız varsa ama öğrencilik yıllarında kendinizi yazılım ya da donanım alanında iyice geliştirmemişseniz, özel sektörde iş bulma ihtimaliniz azalır.

Bunun haricinde, KPSS sınavında iyi bir puan alıp devlette çalışan Bilgisayar Mühendisi de olabilirsiniz. Devlette çalışan bilgisayar mühendisleri yaklaşık 16.000 TL kazanmaktadır. (2022 Kasım)

İşi bulsanız da sizle aynı dönemde mezun olmuş ama kendisini geliştirmiş öğrencilerle aranızdaki maaş farkı oldukça farklı olur. Örnek olarak, bazı yeni bilgisayar mühendisleri 10.000 TL maaş alırken, bazı yeni mezun olmuş bilgisayar mühendisleri 25.000 TL maaş almaktadır.

Bilgisayar Mühendisliğinde Maaşlar:

Devlette çalışan bilgisayar mühendisleri yaklaşık 16.000 TL kazanmaktadır. Bunun haricinde bir şirketin yaptığı anket sonuçlarına göre Türkiye’de çalışan bilgisayar mühendislerinin kazançları şu şekildedir: (Özel Sektör)

En Düşük Maaş: 10.000 TL (Aylık)

Ortalama Alınan Maaş: 13.500 TL (Aylık)

En Yüksek Maaş: 30.560 TL (Aylık)

Yurt Dışında Bilgisayar Mühendisliği Maaşları:

Amerika’da ortalama yıllık maaş 90.000 Amerika dolarıdır.

Kanada’da ortalama yıllık maaş 78.000 Kanada dolarıdır.

Almanya’da ortalama yıllık maaş 60.000 Eurodur.

İngiltere’de ortalama yıllık maaş 65.000 sterlindir.

Fransa’da ortalama yıllık maaş 65.000 Eurodur.