YKS Tercihinde Robotik Mühendisliği Bölümü
Bu yazımızda YKS tercihlerinde Robotik Mühendisliği Bölümünü tercih etmeyi düşünenleri neler bekliyor, üniversite tercihlerinde Robotik Mühendisliği Bölümünü seçenlerin iş ve kariyer olanakları, maaş miktarları konuları üzerinde durduk
Robotik mühendisliği, robot ve robotik sistemler geliştirmeyi hedefleyenlerin seçmiş olduğu meslektir. Bu alanda çalışmalar yapan mühendisler, şu aşamalarla ilgilenirler;
- Robotların Tasarımı
- Robotların Üretimi
- Robotların İşleyişi
Robotik mühendisliği, oldukça geniş olan bir daldır. Bu yüzden teknik ve komplike tasarımlarla beraber çalışmayı şart kılar.
Robotik Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?
Robotik mühendisleri, teknolojinin olduğu çoğu alanda çalışabilmektedir. Bu alanlar şöyle sıralanabilir;
- Havacılık Sektörü
- Otomotiv Sektörü
- Savunma Sanayi Sektörü
- Tıp Sektörü
- Nükleer Sektörü
- Tekstil Sektörü
Robotik Mühendisliğini Kimler Seçmeli?
Robotik Mühendisliğinde, yaratıcılık, problem çözme, kodlama yapabilme, meslek hayatı boyunca araştırma yapma, belirli yazılım programlarına hâkim olmak isteyen kişiler meslek hayatında başarılı olabilirler. Özellikle yaratıcılık ve problem çözme becerileri iyi olan kişiler, bu mesleğe bir sıfır önde başlamaktadır.
Robotik Mühendisi Olmak İçin Hangi Bölüm Okumalı?
Türkiye’de robotik mühendisliği bölümü dahaca açılmamıştır. Ama robotik mühendisi olmak isteyen kişilere, mekatronik ya da makine mühendisliği bölümü okuması önerilir.
Bu bölümleri okuyan öğrenciler, öğrenim hayatlarının ilerisinde; robotik tarafta uzmanlaşabilirler. Ayrıca, Türkiye’de Robotik Mühendisliğine en uyum sağlayan bölüm Mekatronik Mühendisliği Bölümüdür.
Robotik Mühendisliği okumak için kaç net yapmalı?
Mekatronik Mühendisliği bölümünü okuyabilmek için YKS sıralamasında minimum 300.000 SAYISAL Başarı Sıralamasına sahip olunmalıdır.
Bunun sebebi, YKS Yerleştirme kılavuzundaki mühendislik yerleştirme sınır barajının 300.000 olmasıdır.
YKS 2022 yerleştirmelerinde, mekatronik mühendisliğinde doluluk oranı yaklaşık %95’tir. Çoğu üniversite yaklaşık 45-80 arasında öğrenci kontenjanına sahipken, bazı üniversiteler 15’e yakın öğrenci kontenjanına sahiptir.
Ayrıca, eğer ki Meslek Lisesi çıkışlıysanız, Mekatronik Mühendisliğine yerleşirken ek yerleştirme sırasını kullanıp, sıralaması daha iyi olan üniversitelere gidebilirsiniz.
TÜM BURSLARI GÖRMEK İÇİN TIKLA
Burs haberleri için |
Robotik Mühendisliği Bölümünde Hangi Dersler Önemli?
Robotik Mühendisliği bölümünde okumak isteyen kişilerin, matematik ve fen bilimleri derslerine oldukça önem vermesi gerekiyor. Çünkü bu meslek çok geniş alana yayılan bir bölümdür. Yazılım kısmında matematik çok önemliyken, mekanik kısmında da bir o kadar fizik dersi çok önemlidir. Mühendislik alanında verilen bu dersler ile siz bölümden mezun olduğunda, çok iyi ve kusursuz çalışan ürünler üretmeniz beklenir.
Robotik Mühendisliği için Önerilen Kulüpler:
- Robotik Mühendisliği için topluluklar içine dahil olmak hem network edinmek hem de projeler çıkararak gelecek meslek hayatına katkı yapmak adına oldukça önemlidir. Bu aşamada teknoloji ürünleri ile içli dışlı olan kulüpler kişiye çok şey katar.
- IEEEkulübü, Türkiye’de ve Dünya’da neredeyse tüm üniversitelerde bulunan bir kulüptür. Bu kulübe katılım sağlayarak, RAS ve Pİ komüniteleri ile çok güzel projelere imza atabilirsiniz. Bunun yanı sıra, IEEE Türkiye ve Dünya toplulukları ile kontağa geçeceğinizden, birçok firma ile tanışma fırsatı da yakalarsınız.
- Google DSC ve Huawei Developer Groups kulüpleri de size yazılım alanında fazlasıyla bilgi katacaktır. Network konusunda da yine çok etki gösterecektir.
- Bunların yanı sıra üniversitelerde proje bazlı giden bazı kulüpler olmaktadır. Örnek verilirse, bir üniversitede TUBİTAK Akıllı ve Elektrikli araba yarışmalarına katılınması için bir kulüp vardır. Bu kulüpte, odaklanan tek şey tam verimli bir arabanın yarışmaya çıkarılıp 1.lik ödülünün alınmasıdır.
Yarışmaya hazırlanma esnasında, atölyede çalışma fırsatı yakalayıp; sektör öncesi deneyimi doruklarına kadar yaşayabilirsiniz.
Robotik Mühendisliği Okurken Para Kazanılır Mı?
Robotik Mühendisliği için okurken, alanın içinde para kazanmanız ne yazık ki pek mümkün değildir. Ama kendinizi yazılım alanında geliştirdiğiniz takdirde, bazı şirketlere uzaktan çalışabilirsiniz. Bu çalışmayı hem fiziksel cihazlar için (gömülü yazılım) hem de kişisel / kurumsal çalışmalar için yapabilirsiniz.
Robotik Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?
Yapılan anket sonuçlarına göre, Türkiye’de çalışan robotik mühendisleri ortalama 13.300 TL kazanmaktadır. Bu maaş işe yeni başlayan mühendislerde 10.000 TL iken, bu alanda +5 yıl tecrübeye sahip mühendisler ortalama 20.000 TL kazanmaktadır.
Robotik Mühendislerinin Yurt Dışındaki Maaşları:
Uluslararası işe alım sitelerinden birisinde toplamda 350.000’den fazla robotik mühendisliği iş ilanı vardır. İşe alım yapan şirketlerin içerisinde Ford,Aescape vb. gibi büyük firmalar da vardır.
Robotik mühendisi olarak yurt dışında çalışmak istiyorsanız, iyi bir İngilizce yeteneğine ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Bunun haricinde, eğitim almak da bu meslek için iş edinmede çok önemlidir.
- Robotik Mühendislerinin Amerika’da Kazandığı Maaşlar:
Yeni mezun olmuş robotik mühendisleri yaklaşık 58.000 dolar kazanmaktadır. Bunun haricinde +5 yıl tecrübesi bulunan robotik mühendislerinin maaşları 100.000 dolara kadar çıkarken, tecrübe yılı +10 yıl olduğu zaman bu rakam 164.000 dolara kadar çıkmaktadır.
- Robotik Mühendislerinin Avrupa’da Kazandığı Maaşlar:
Almanya’da yeni mezun olmuş robotik mühendisleri yılda ortalama 60.000 Euro kazanmaktadır. +5 yıl tecrübeye sahip olan kişiler ise 86.000 Euro’ya yakın kazanmaktadır. +10 yıl tecrübeye sahip robotik mühendislerinin maaşları ise ortalama olarak 107.000 Euro’dur.
Robotik Mühendisliğinde Alanlar:
Robotik Mühendisliği genelde iki alan olarak ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi tasarım alanıdır. İkinci alan ise robotların montajının yapıldığı alandır.
Robotların tasarımı alanında iş yapan robotik mühendisleri, zamanlarının çoğunu yazılım ve üç boyutlu tasarım ile geçirmektedir. Bu alanda çalışan mühendisler, verilmiş olan problemin çözümünü sağlaması için bu problemin çözümüne uygun robotları tasarlamaya başlıyor.
- Örnek problem: Süpürgeler nasıl daha iyi otomatik hale getirilebilir?
- (Algoritmik kısım, Tasarımsal Kısım, Çalışma Şekli, Kullanıcıya Hitabı)
Robotların montaj ayağında bulunan mühendisler ise, tasarlanmış bu robotların donanımlarının üretilmesi / yapılması / birleştirilmesi, elektronik bağlantıların oluşturulması tarafındaki problemleri çözüyorlar. Montajın sonunda da gerekli test aşamalarını yapıyorlar.