8 Adımda Etkili Ders Çalışma Yöntemleri
Bazılarımız ders çalışmayı sevse de bazılarımız ise ders çalışmayı sevmemenin yanında sorun haline getirmektedir. Herkes sınavlarda iyi notlar almak ister. Ve tahmin edileceği gibi istemekle de iyi not alınmıyor maalesef. Bu nedenle sizlere 8 adımda etkili ders çalışma yöntemlerini hazırladık.
8 Adımda Etkili Ders Çalışma Yöntemleri
-
Amaçlarınızı Belirleyiniz
Her çalışmanın kesinlikle bir amacı olmalıdır. Bu amaçlar, her verimli ders çalışmada bir problemin çözümünü öğrenmek, bir yazıdaki ana düşünceyi bulabilmek vs. olabilir. Bunları iyi belirleyerek çalışmaya başlayan kişiler, bu yakın amaçlara ulaşa ulaşa sınıfını geçmek, okulunu bitirmek ve sınavı kazanmak biçiminde özetlenen uzaktaki amaçlarına da ulaşmaktadırlar.
-
Planlı Çalışınız
Daha verimli ders çalışmanın pek çok önemli kuralı vardır. Bu kurallarından en önemlisi ders çalışma planı yapmaktır. Plan yaparak, hangi dersi çalışacağını, bu çalışmanın aşağı-yukarı ne kadar süreceğini önceden planlarsan bir sonraki adımda ne yapacağını bilerek ders masasının başına oturmuş olur, Böylece ne zaman ne yapmanız gerektiğini daha net bir şekilde görmüş olursunuz.
Burs haberlerini kaçırmamak için bizi İNSTAGRAM'da TAKİP EDİN
-
Uygun Çalışma Ortamı Şeçin
Bir ders çalışma yerinin seçimi çok önemlidir. Çalışma yeri derli toplu, sakin olmalı, ayrıca ışık, ısı gibi fiziksel sorunları da çözümlenmiş olmalıdır. Yatakta, koltukta ve divanda uzanarak çalışmak, dikkatin toplanmasını güçleştirecek, öğrencinin çalışmak için daha çok zaman kaybetmesine neden olacaktır.
-
Açken ve Yeni Yemek Yediğinizde Çalışmayın
Karnınız açken derse odaklanmanız neredeyse mümkün olmayacaktır. Karnınız tokken ise üzerinizde bir ağırlık hissediyor olduğunuzdan yine derse odaklanamayacaksınız. Bu nedenle yemek yeme zamanını iyi ayarlamanız gerekmektedir.
-
Aynı Anda Farklı Derslere Odaklanmayın
Masanızın olduğu kadar kafanızın da derli toplu olması çok önemli. Aynı zaman diliminde birden çok derse, konuya odaklanmaya çalışmak veriminizi düşürecek, sıkılmanıza ve ders çalışmak istememenize sebep olacaktır.
-
Not Tutun
Atalarımız boşa dememiş “Söz uçar Yazı kalır” diye. Yazılı hale getirilmeyen bilgiler çok çabuk unutulur. Buna bağlı olarak öğrenci derste dinlediği konuyu özetle not tutmalıdır. Mümkünse her ders farklı bir deftere not alınmalı, not alırken yazı düzenine dikkat edilmeli ve olabildiğince renkli kalemler kullanılmalıdır.(Not ne kadar güzel görünürse öğrencinin çalışma isteği artar.)
-
Tekrar Yaparak Unutmayı Önleyin
Öğrenilenler zamanla unutulabilir. Unutmayı önlemenin iki yolu vardır. Bunlardan biri öğrenilen bilgileri yeri geldikçe kullanmak, diğeri de aralıklı olarak tekrar etmektir. Öğrenciler öğrendiklerini yeri geldikçe kullanırken hem bunların işe yaradığını görecekler, hem de yeni bilgiler edinmeye motive olacaklardır. Aralıklı olarak yapacakları tekrarlar sayesinde ise bir taraftan eski öğrendiklerini hatırlarken diğer yandan da sınavlara her an hazır durumda olacaklardır.
-
Kısa Molalar Vererek Ders Çalışın
Uzun süreli ders çalışma temposu yapılan en büyük yanlışlardandır. Bu tempoyla bir süre sonra veriminizi tümüyle kaybetmiş olacak ve zamanınız boşa gidecektir. Çok uzun olmayacak şekilde kısa kısa molalar verin.