Uyku Problemi İçin 7 Öneri
Uyku problemi ve uykusuzluk çok anılmasa da çağın en çok rastlanılan problemlerinden ikisi. Güne güzel başlamak ve verimli şekilde devam ettirebilmek kaliteli uyku ile mümkün. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirdiği için her dönem uykuya ihtiyaç var.
Uyku problemi, uykuya dalmada güçlük, uykuyu sürdürememe, gece sık sık uyanma ve erken saatlerde uyanıp tekrar uyuyamama şeklinde ortaya çıkabilir. Uykusuzluk, fizyolojik ve psikolojik sebeplerden kaynaklanabilir. Uyku problemlerini çözmeye, kaliteli, deliksiz bir uykuya ulaşmaya yardımcı olabilecek 7 öneriyi aşağıda sıraladık.
1. Uyuma süresi değil, uyku kalitesi önemli
10 saat uyuyup dinlenmeden kalktığınız ama 6 saat ile verim aldığınız uykular kesinlikle olmuştur. Uyku kalitesi, uyuduğunuz yatağa, yastığa, ortama ve pozisyona göre değişiklik gösterebilir. Sizi dinlendiren koşullarda uyumaya dikkat edin. Başınızın ve boynunuzun tam oturduğu visco yastıklar, tertemiz mis kokulu çarşaflar uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olur.
2. Deliksiz uyku yatak odasında mümkün
Televizyon karşısında bir kanepede uyumak keyifli ve tatlı görünebilir. Ancak bu deliksiz uykuya engel olur. Elektronik aletlerin ses ve ışıkları vücudunuz için uyarıcı niteliğindedir. Siz uyuyor olsanız bile vücudunuz uyarılmaya devam eder, tam uyku ve dinlenme vaziyetine geçemezsiniz. Uykunuz geldiğinde odanızın yolunu tutmalısınız. Yatak odanız serin olmalı. Vücudu uykuya hazırlayan işaretlerden biri de çevre ısısının düşmesidir.
3. Kaliteli uyku için elektronik eşyalardan uzak durun. Ses ve ışık izolasyonuna dikkat edin
Telefon, bilgisayar gibi eşyalarınızı mümkün olduğunca yatak odanızda bulundurmayın ya da sizden uzak bir köşesine bırakın. Deliksiz uyku için telefonunuzu sessiz konuma alın ve özellikle yattıktan sonra bu aletleri kullanmayın. Uyumadan önce telefonunuzda bir sosyal medya turu yapayım derseniz, uyku problemi yaşamanız çok doğal.
Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre yatak odasında cep telefonu çalması, kaliteli uykudan ortalama 50 dakika çalmaktadır.
4. Uyku saatlerinize dikkat edin
20:30 - 23:00 arasında en üst seviyeye ulaşan melatonin hormonundan faydalanın. Bu saat diliminde uykuya dalmak uyku kalitesini artırmaktadır. Uyku saati, haftaiçi ve haftasonu uyumlu olmalıdır.
5. Akşam yemeğini vücut saatinize göre ayarlayın
Yatmaya 3 saat kala yememeye ve içmemeye dikkat edin. Yemekler iyice sindirilmeden yatıldığında reflüyü tetikleyip uykunuzun bölünmesine sebep olabilir. Ayrıca çay, kahve ve diğer kafeinli içecekler, uyarıcı etkileri nedeniyle uyku kaçıran etmenlerin başında gelir.
6. Yoga ve Meditasyon yapın
Yoga, vücudunuzu esnetip rahatlamanıza stres kaynaklarından uzaklaşmanıza neden olur. Akşam yemeğinden önce vücudunuzu esnetebilir rahatlayabilir, hafif bir akşam yemeğiyle de uykunuzu taçlandırabilirsiniz.
Meditasyon ve nefes egzersizleri, stresten arınmanızı, dinginleşmenizi sağlar. Yatmadan önce yapacağınız 5-10 dakikalık meditasyon iyi uykunun kapılarını aralar. Meditasyon için çeşitli uygulamalar bulunmakta olup internet üzerinden de ulaşabilirsiniz.
7. Seks için uyku, uyku için seks
İyi bir uyku seks hayatında performansı artırırken, seks de iyi bir uykuya yardımcı oluyor.